Ivan Vilibor Sinčić: proces ulaska u eurozonu može se zaustaviti!

Čelnik Živog zida najavio borbu protiv uvođenja eura

Europarlamentarac i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je u petak na konferenciji o Deklaraciji o položaju kune kako je euro nastao na ideji da će se bolje živjeti što se nije dogodilo, uvjeren je da se proces ulaska u eurozonu može zaustaviti te poručuje kako je borba tek počela

Euro nastao na pogrešnim procjenama

“ Euro je, naglasio je, nastao na ideji da će se bolje živjeti bolje, da će biti veći rast BDP-a i manja nezaposlenost, ali to se, smatra, nije dogodilo.

Vlada premijera Andreja Plenkovića započela procese ulaska u eurozonu, no postoji i druga strana priče, kazao je Sinčić na otvorenju konferencije na kojoj su sudjelovali i sindikalac Vilim Ribić te ekonomisti Luka Brkić, Drago Jakovčević i Ivana Dražić Lutilsky. Euro je, naglasio je, nastao na ideji da će se bolje živjeti bolje, da će biti veći rast BDP-a i manja nezaposlenost, ali to se, smatra, nije dogodilo.

„Mislilo se da će euro ujediniti Europu oko zajedničkih ciljeva, međutim dogodilo se da se Europa sve više razjedinjavala, tako da je došlo do potkopavanja tzv. europskih vrijednosti: radničkih prava diljem Europe, ugroze socijalne države pa i same demokracije”, rekao je.

Izuzetno važna tema

Od nacionalnih država ne može se napraviti nova nacionalna država.”

Dr. Luka Brkić je rekao da je euro izuzetno važna tema i da je daleko važnije raspravljati o toj temi nego o drugoj, trećoj, četvrtoj poreznoj reformi. Smatra također da se od nacionalnih država ne može napraviti nova nacionalna država, što je po njemu temeljni problem eura i jedinstvene valute. Europa bi trebala odgovoriti na fundamentalna pitanja gdje će i kamo će sa sobom, kako će postati glavni akter na sistemskoj razini i u suparništvu sa SAD, odnosno kako postati globalni igrač, od ekonomske politička sila i kako spriječiti da Europa ne postane samo zemljopisni pojam.

Vilim Ribić izjavio je da Europska unija nema kamo te da se ona ne može sada vratiti nazad i poništiti neke svoje prethodne institucije i temelje. Stoga, smatra, treba pridobivati zemlje u kojima ne postoji dovoljna razina svijesti za ulazak u eurozonu jer je to politička legitimacija održanja eurokratskih struktura u Europskoj uniji.

Monetarnu politiku treba definirati Sabor

Drago Jakovčević kazao je da monetarna politika ne može biti neovisna te bi ju trebao definirati Sabor sa stručnim tijelima. Također, oni koji provode monetarnu politiku, HNB, bi trebali imati slobodu u izboru instrumenata za dosezanje tih ciljeva i to je ključ.

Na konferenciji je predstavljena i Deklaracija o položaju kune koju su, uz govornike potpisali otpisali akademici Zvonimir Baletić i Stjepan Zdunić, te Neven Šerić, Nedeljko Bosanac, Lidija Dujmović Lenart, Davor Banović, Slavko Kulić i brojni drugi, priopćio je Živi zid.

Back to top button