1. INICIJATORI

Inicijatori Deklaracije za kunu

Kako je nastala Deklaracija o položaju kune

Proces uvođenja eura u financijski sustav Republike Hrvatske odvija se intenzitetom koji je odredila Vlada Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Nije prihvatljivo da se suverena država odriče svoje valute bez da o tome raspravlja Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo građana. Također, nije prihvatljivo ne postojanje otvorene javne rasprave u medijskom prostoru. ​

Na temelju uočenih nedostataka inicirali smo dokument koji će imati znanstvenu i stručnu podlogu, a koji će moći nedvosmisleno poduprijeti svi bitni faktori društva u Hrvatskoj. Struka, politika i na koncu svi građani. Deklaracija o položaju kune je dokument idejno kreiran iz vodstva političke stranke Živi zid, međutim u njegovom sadržajnom konstruiranju sudjelovali su najistaknutiji znanstvenici iz Hrvatske koji monetarnu politiku i monetarnu suverenost doživljavaju kao bitan faktor državnosti. ​

Sama Deklaracija živjeti će onoliko koliko će Hrvatska moći prepoznati vlastite prioritete u svrhu opstanka i razvitka pa čak i u sklopu međunarodnih integracija. Deklaracija će polučiti onoliki uspjeh koliko će hrvatska inteligencija i politika imati svijesti o zatomljavanju parcijalnih interesa ispod interesa države kao pravnog konstrukta sa ciljem opstanka društva u prostoru.

Kao inicijatori, želimo Deklaraciju pokloniti Hrvatskoj kao alat kojim se treba boriti protiv globalizma i mega korporacija koje se bore za prevlast nad suverenim državama sa legitimno izabranim vladama.

Ivan, Dominik i Tihomir

Inicijatori Deklaracije

Ivan Vilibor Sinčić

Zastupnik u Europskom parlamentu

Predsjednik Živog zida

 

Ivan, kao predsjednik stranke koja u temeljima svog postanka i programa ima zapisano očuvanje nacionalnih interesa, pokreće borbu za očuvanje hrvatske kune nasuprot odlukama političkih elita koje su na međunarodnoj razini odluku već donijele. 

Borba je to Davida protiv Golijata u kojoj bez potpore znanosti, struke i naroda ne možemo očuvati nacionalnu valutu kao jedno od temeljnih obilježja države. Sami ne možemo ništa, zajedno možemo sve. I zato je ovaj dokument jedna od poluga kojima možemo zajedno nastupiti usprkos razlikama koje se ponekad stavljaju među nas.

 

doc. dr. sc. Dominik Vuletić

Ekonomski fakultet u Zagrebu

 

Dominik, pravni stručnjak, predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu najistaknutiji je zagovaratelj monetarne suverenosti među mlađom generacijom znanstvenika. 

Kao ekspert za pravna pitanja Živog zida sudjeluje u izradi svih značajnih pravnih akata, a izrada kontura Deklaracije na neki je način kruna na dosadašnjem političkom djelovanju.

Zagovaratelj je teza nobelovca Stiglitza, poglavito po pitanju eura kao valute koja egzistira na potpuno neprihvatljivom valutnom području. 

 

Tihomir Lukanić. dipl. ing.

Politički tajnik Živog zida

 

Tihomir je spona koja veže karike u lancu koji bi trebao jasno definirati politički stav Hrvatske u budućnosti. Teško stečenu hrvatsku suverenost ne predajemo nikome ni pod koju cijenu. 

Kao politički tajnik stranke poveznica je između programskih tijela stranke i srca same stranke. Zadužen za provedbu planiranih ciljeva i aktivnosti.

Usuglašavanje stavova prilikom izrade Deklaracije između struke i politike, zahtjevan je proces koji je u konačnici rezultirao dokumentom opće težine i široke platforme koji nije politički usmjeren i isključiv, naprotiv.

 

Do sada su Deklaraciju potpisali:

Struka

prof.dr.sc. Drago Jakovčević, Ekonomski fakultet u Zagrebu

dr.sc.Zvonimir Baletić, akademik

dr.sc. Stjepan Zdunić, akademik

Vilim Ribić, Matica hrvatskih sindikata

prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, Ekonomski fakultet u Zagrebu

doc.dr.sc. Dominik Vuletić, Ekonomski fakultet u Zagrebu

prof.dr.sc. Neven Šerić, Ekonomski Fakultet u Splitu

prof.dr.sc. Nedjeljko Bosanac, Pravni fakultet u Osijeku

prof.dr.sc. Lidija Dujmović, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Davor Banović, mag. oec, sudski vještak za ekonomiju

Politika

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu prof.dr.sc. Ivan Lovrinović, saborski zastupnik

Damjan Vucelić, saborski zastupnik​

Snježana Sabolek,saborska zastupnica​

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik​

Ante Pranić, saborski zastupnik​

Marin Škibola, saborski zastupnik​

Tomislav Panenić, saborski zastupnik​

Goran Aleksić, saborski zastupnik​

Željko Glasnović, saborski zastupnik

Deklaracija o položaju hrvatske kune

Izjavljujemo i ukazujemo

 

Demografska je budućnost ekonomski i populacijski slabije razvijenih europskih naroda pa i hrvatskog, ozbiljno ugrožena iseljavanjem u gospodarski razvijene i društveno uređenije države Europske unije.

 

Euro kao zajednička valuta ne funkcionira na postavkama teorije optimalnih valutnih područja za koju je izvorno Robert Alexander Mundell od strane Švedske kraljevske akademije za znanost nagrađen 1999. godine. Nobelovom nagradom za ekonomiju

 

 

 

 

 

1. INICIJATORI

Back to top button