Monetarna suverenost

 

Monetarna suverenost

Republika Hrvatska je prema Ustavu slobodna, suverena i demokratska zemlja, gdje vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Narod ostvaruje vlast izborom predstavnika i neposrednim odlučivanjem, a Vlada kao jednu od glavnih zadaća postavlja ulazak Hrvatske u eurozonu, bez službenih rasprava u Saboru o toj temi.

Valuta vs Novac

Monetarna suverenost

Republika Hrvatska je po Ustavu slobodna, suverena i demokratska zemlja, gdje vlast proizlazi i pripada narodu. Narod ostvaruje vlast izborom predstavnika i neposrednim odlučivanjem, a Vlada kao jednu od glavnih zadaća postavlja ulazak u Hrvatske u eurozonu, bez službenih rasprava u Saboru o toj temi. 

Ekonomske krize, depresije i recesije neizbježne su cikličke pojave u ekonomskom životu, a države imaju samo tri instrumenta za borbu protiv ekonomskih poremećaja: tečajnu politiku, kamatne stope i fiskalne stimulanse. 

Važno je naglasiti da ulaskom u eurozonu ostajemo bez prva dva instrumenta koje prepuštamo Europskoj središnjoj banci, dok nam fiskalne stimulanse već oduzimaju preporuke Europske komisije kroz europski semestar i konvergencijske kriterije (kriteriji iz Maastrichta).

Brojni međunarodni i domaći ekonomski stručnjaci, uključujući nobelovce Josepha Eugenea Stiglitza i Miltona Friedmana, slažu se da euro područje nije optimalno valutno područje i kao takvo šteti slabijim članicama u korist bogatijih članica. U vremenima krize, države centra u boljoj su poziciji.

Dok je god takvo stanje s eurozonom, teška je društvena neodgovornost vladajuće politike, s nesagledivim posljedicama, srljati s uvođenjem eura. 

 

Tečajna politika

U kriznim i drugim ekonomski nepovoljnim situacijama za zemlju politikom tečaja može se poticati izvoz i ubrzati gospodarski oporavak.

Ulaskom Hrvatske u eurozonu potpuno se gubi mogućnost korištenja monetarnih alata poput politike tečaja.

 

 

 

 

 

 

Back to top button